
Vignoble Simian

Het domein werkt sinds 2008 volgens biodynamische principes, met lokale druivensoorten op vier terroirs: Châteauneuf-du-Pape, Uchaux, Piolenc en Orange. De vinificatie gebeurt met weinig toevoegingen, respecteert het milieu en benadrukt de kenmerken van elk terroir.

Geschiedenis
Familie Simian
Aan het begin van de 20e eeuw, beloofde Sophie Simian, eigenaresse van een bastide en de omliggende gronden, aan haar loyale dienster Marcelle Ladret dat de sleutel van haar huis ooit Marcelle haar eigendom zou zijn. Het verhaal gaat dat Sophie de sleutel had verloren tijdens een wandeling in de Provence en Marcelle haar hielp om deze terug te vinden. Toen Marcelle de sleutel vond, zei Sophie: "Deze sleutel zal ooit de jouwe zijn." Na de dood van Sophie in 1936 erfden Marcelle en haar man het domein, waarbij ze de oude bastide en de omliggende gronden restaureren. Ze kregen twee dochters, Madeleine en Jacqueline.
Familie Serguier
In 1880 slaagden Hippolyte Serguier, een eenvoudige arbeider, en zijn vrouw erin om, dankzij hun besparingen, enkele hectare goedkope wijngronden aan te schaffen in Châteauneuf-du-Pape, voordat de regio zijn hoogtepunt bereikte. Het was een gewaagde keuze voor deze bescheiden familie, die een lening van 400 francs bij de bakker had genomen om hun aankoop te financieren. Na de Tweede Wereldoorlog vestigde hun zoon Marcel zich in het noorden van de appellatie, op de gronden van de Grès. Vervolgens was het aan Yves, de zoon van Marcel, om deze familiegeschiedenis verder te dragen en met hem kwam er een nieuwe wending.
Een gezamenlijk familiewijndomein
Hier komen de twee verhalen samen, wanneer Madeleine Ladret trouwt met Yves Serguier. In 1956 vestigden ze zich in het vestingstadje La Simiane, waarmee ze de gebieden Piolenc, Uchaux en Châteauneuf-du-Pape tot één erfgoed samenbrachten. Maar de overdracht stopt daar niet; Jean-Pierre, hun enige zoon, nam het familiedomein over en vervulde in 1981 de droom van vier generaties: wijnbouwer-oogster worden en zijn wijn op het landgoed laten rijpen en bottelen.
Vandaag de dag gaat het verhaal verder met Florian en Marion, de kinderen van Jean-Pierre en Mireille. Zij krijgen een nieuwe duurzamere visie, maar worden nog steeds gekenmerkt door de eeuwenoude en diepe tradities van het apenerfgoed.

Châteauneuf-du-Pape en Côtes-du-Rhône
De wijngaard van het domein strekt zich uit over vier verschillende terroirs, die elk unieke kenmerken aan de geproduceerde wijnen geven. In Châteauneuf-du-Pape bevinden de percelen zich in het noordelijke deel van de appellatie, op zanderige en safreuze bodems, die de wortels van de wijnstokken in staat stellen diep door te dringen, waardoor de typische waterschaarste in de regio wordt verminderd. Dit resulteert in wijnen met een luchtige structuur, onmiddellijk fruitig en met fijne tannines.
In Uchaux bevinden de grijze silicium-kalkstenen bodems zich in de buurt van Orange en bieden ze ideale omstandigheden voor de teelt van wijnstokken, met een rijk natuurlijk milieu, omgeven door bossen van pijnbomen en groene eiken. Deze warme en diepe bodems bevorderen de productie van gebalanceerde en intense wijnen, dankzij druivensoorten zoals grenache, mourvèdre en syrah.
De percelen van de Côtes du Rhône, aan de voet van de Massif d'Uchaux, hebben siliceuze bodems die de wijnen verfrissen, mineraal maken en fruitige tonen geven.
Ten slotte worden de "vins de France" geproduceerd uit de klei-kalkrijke bodems rond Piolenc, die zich onderscheiden door een uitstekende uitdrukking van de wijnstok, zelfs in een vlakke omgeving. Het klimaat en het terroir samen creëren gevarieerde en complexe wijnen, die elk de eigen specificiteit van hun teeltlocatie weerspiegelen.

Duurzame productie
Het domein werkt sinds 2008 volgens biodynamische principes, met als doel biologische wijnen te produceren, terwijl het natuurlijke evenwicht van de wijngaard wordt gerespecteerd. De interventies in de wijngaarden en de kelder worden uitgevoerd volgens de principes van de biodynamie, in overeenstemming met de maancycli en natuurlijke ritmes. Dit omvat het gebruik van dynamische preparaten die het bodemleven stimuleren en de natuurlijke weerstand van de wijnstokken versterken. Elke stap, van teelt tot vinificatie, is zorgvuldig ontworpen om het lokale ecosysteem te behouden en overmatig gebruik van chemische producten te vermijden.
De 15 cuvées die het domein produceert, zijn het resultaat van vele jaren experimenteren in de kelder, met verschillende vinificatietechnieken, van betonnen vaten tot het gebruik van halve vaten voor de rode wijnen, en roestvrij staal, hout of terracotta voor de witte wijnen. De wijnen worden gemaakt met een minimum aan toevoegingen, waarbij uitsluitend inheemse gisten worden gebruikt die op de druiven aanwezig zijn, zodat de kenmerken van elk terroir maximaal kunnen worden uitgedrukt. Bovendien wordt elk perceel apart gevinifieerd, soms met meerdere plukbeurten om met de rijpheid van de druiven te spelen. Deze aanpak maakt het mogelijk de hoeveelheid sulfieten te beperken, wat resulteert in natuurlijkere en authentiekere wijnen.
Het hele vinificatieproces, van de oogst tot de botteling, wordt zorgvuldig gecontroleerd, en de wijnen worden geproduceerd volgens de maancycli om de kwaliteit te waarborgen. Dankzij deze strikte en milieuvriendelijke werkwijze slaagt het domein erin wijnen te creëren met unieke profielen, die de diversiteit en rijkdom van hun terroirs weerspiegelen.